Pass och visum till Thailand

När man besöker Thailand är det krav på att passet är giltigt i minst 6 månader vid inresa. Ska man dessutom stanna en längre en tid i landet krävs det att man ansöker om ett visum.

Pass till Thailand

Reser man till Thailand som turist får man stanna i 30 dagar med sitt pass, efter det måste man antingen lämna landet eller ansöka om ett visum. Ett sätt att förlänga sin vistelse i Thailand utan visum är att lämna landet inom de 30 dagarna man får vid sin första inresa för att sedan åka tillbaka till Thailand och få en ny inresestämpel, något som blivit känt som ”visa run”. På det här sättet kan man maximalt stanna i Thailand 60 dagar med sitt pass.

Det är viktigt att vara medveten om att den nya inresestämpeln man får när man korsar gräsen på land endast är giltig i 15 dagar, medan man får 30 dagar om man flyger till Thailand.

Visum till Thailand

Det finns flera olika typer av visum som man kan ansöka om när man besöker Thailand, Där det vanligaste visumet är turistvisum (single enrty) som gör att man får vistas i landet i 60 dagar.

Om man planerar att stanna i Thailand längre än 60 dagar kan man antingen förlänga visumet på plats, eller ansöka om ett turistvisum med multiple entry vilket innebär att man lämnar Thailand för att sedan få en ny stämpel med 60 dagar när man återvänder till landet.

Olika typer av visum till Thailand

Nedan har vi sammanställt en tabell med olika typer av visum till Thailand, samt hur länge man kan stanna i landet och vad som krävs för att ansöka om visumet.

Visum Maximal vistelsetid Vem det är för Annan information
Turistvisum (En inresa) 60 dagar Turister Kan förlängas med 30 dagar inom Thailand
Turistvisum (Fler inresor) 60 dagar per inresa Turister Giltigt i 6 månader, varje vistelse kan förlängas med 30 dagar
Non-Immigrant Visum (O) 90 dagar Pensionärer Finns både som single och multiple entry
Non-Immigrant Visum (B) 90 dagar Affärsresande, arbetare Arbetsvisum
Non-Immigrant Visum (ED) 90 dagar Studenter Kan förlängas för den tid utbildningen varar
Non-immigrant Visa (O-A) 1 år Personer över 50 år Finansiella krav måste uppfyllas, förlängningsbart
Non-immigrant Visa (Spouse) 1 år Gifta med thailändsk medborgare Finansiella krav måste uppfyllas, förlängningsbart

Hur länge får man stanna i Thailand utan visum?

Man får stanna maximalt 30 dagar när man besöker Thailand utan visum, sen måste man lämna landet. Det går dock bra att göra en ny inresa efter att man lämnat Thailand och få en ny inresestämpel med 30 nya dagar (flyg) eller 15 dagar (landvägen). Det gör att man kan stanna i Thailand upp till 60 dagar utan visum.

Hur ansöker man om visum till Thailand?

Från och med den 1 juni 2021 så sker ansökan om visum elektroniskt via thaievisa.go.th, vilket gör att man slipper att åka till Göteborg eller Stockholm för att ansöka om visum på plats.

Vad kostar visum till Thailand?

Ett turistvisum till Thailand som ansöks om online via thaievisa.go.th kostar ca 900 kr ($82), men det går även att ansöka om ett visum på plats i Thailand och då brukar det vanligtvis kosta 1900 Baht. Sen finns det en rad olika aktörer som erbjuder tjänster att hjälpa till med ansökan och då brukar priset vara något högre.

Hur lång tid tar det att få visum till Thailand?

Eftersom visumansökan numer sköts elektroniskt kan man få sitt visum beviljat inom 1-3 arbetsdagar, men man bör räkna med 5 – 10 arbetsdagar för att ha lite framförhållning.

Mer om Thailand