Koh Lipe

Resa till Koh Lipe

Längst ner i södra Thailand, ungefär två timmar med färja från fastlandet, ligger den lilla paradisön Koh Lipe. Fler och fler turister har börjat upptäcka denna lilla pärla vid den Malaysiska gränsen, men fortfarande inte så många så att man behöver trängas på stränderna.

På ön finns ett stort utbud av shopping och restauranger, samtidigt som man har gångavstånd till långa stränder med vajande palmer och ett av de klaraste vattnen i Thailand.

Trots sin storlek har Koh Lipe det mesta som man kan önska sig, med mycket vackra stränder och kanske några av Thailands bästa snorkelplatser, samtidigt som det mesta som man kan behöva finns att köpa på öns trevliga shoppinggata.

Koh Lipes stränder

Även om Koh Lipe har många små butiker och trevliga restauranger så är ön i första hand känd för sina vackra stränder och sitt mycket klara vatten. Ön har tre huvudstränder; Pattaya Beach, Sunrise Beach och Sunset Beach, som är belägna på olika delar av ön.

Pattaya Beach

Pattaya Beach är den strand som man kommer till då man anländer till ön med båt, vilket nog har bidragit till att stranden är den mest exploaterade på ön. Vid stranden finns flera restauranger och några resorter, och i mitten av stranden börjar shoppinggatan Walking Street som går genom den mellersta delen av ön. Sunrise Beach ligger på andra sidan ön, på bekvämt gångavstånd från Pattaya Beach och Walking Street. Om man vill ta taxi så går det också, och man får då åka i en moped med sidovagn för runt 50 baht per person.

Sunrise Beach

Sunrise Beach är en längre strand med flera resorter, och här är stämningen lite lugnare än på Pattaya Beach och restaurangerna spelar inte lika mycket musik. Mot eftermiddagen och kvällen drar sig vattnet tillbaka på grund av tidvattnet, och det redan grunda vattnet gör att en större del av havsbottnen nu ligger öppen. Bad och snorkling passar därför bättre under dagen, och det klara vattnet ger en mycket god sikt. Den norra delen av stranden avslutas med en paradislik strandremsa ut i havet, med vit, finkornig sand som är omgiven av kristallklart vatten som skiftar i grönt och turkost.

Sunset Beach

Sunset Beach ligger på öns norra del och är en liten strand med en avslappnad atmosfär, med endast några få restauranger och resorter. Här finns några av öns bästa snorkelplatser, och det är här man ska vara för att få den bästa utsikten över solnedgången.

Shopping och restauranger på Koh Lipe

Koh Lipes shopping och restaurangerna är centrerade till Walking Street i mitten av ön, där butikerna ligger vägg i vägg på båda sidor om den smala gatan. Här kan man hitta allt från väldoftande grillspett till fina klänningar och pocketböcker på svenska, och här finns också en turistinformation och flera ställen där man kan boka olika utflykter och båtbiljetter. Gatan är upplyst under kvällstid från de många butikerna och restaurangerna, och luften är fylld av dofter från gatuköken som erbjuder bland annat läskande frukt, välsmakande pizzabitar och grekisk kebab. Restaurangerna erbjuder både thailändsk och västerländsk mat i olika prisklasser, och på Pattaya Beach ligger flera restauranger som erbjuder bord på stranden och ofta också tillhörande musik. Dessa restauranger brukar vara ganska populära och man får ofta räkna med att man får vänta en stund innan man får sin mat serverad. På Sunrise Beach finns också flera restauranger, de flesta i anslutning till en resort. I de inre delarna av Koh Lipe samt på Sunset Beach finns också ett fåtal restauranger och barer.

Snorkling, dykning och dagsutflykter

Tack vare öns oerhört klara vatten och rika marina liv finns här ett stort utbud av fantastiska snorkel- och dykplatser, både nära stränderna och en bit ut i havet. På ön kan man också hyra kanot för att ta sig runt, och det finns ett flertal dagsutflykter att välja mellan om man till exempel vill upptäcka nya snorkelplatser eller se och gå iland på närliggande öar. Utflykterna utgår i regel från Pattaya Beach, och går att bokas bland annat vid något av de försäljningsställen som ligger på gatan Walking Street.

Koh Lipes öar

Vilken strand är populärast på Koh Lipe?
Den populäraste stranden på Koh Lipe är Pattaya Beach som ligger vid öns södra del. Förutom att många av öns hotell och restauranger ligger här så är det även hit man kommer med båten från fastlandet.
Hur tar man sig till Koh Lipe?
Det enda sättet att ta sig till Koh Lipe är med båt. Antingen så tar man färjan som går från Phuket (via Koh Lanta), eller så tar man båten från Pak Bara Pier på fastlandet.
Vad finns det att göra på Koh Lipe?
Koh Lipe omges av flera fina öar som är värda ett besök, där Koh Rawi och Koh Adang är de som är mest populära. Ett tips är att besöka dem som en del av en dagsutflykt med longtailbåt från Koh Lipe.

Ett annat tips är att boka in sig på en dyk eller snorklingstur för att upptäcka livet under ytan.

Var är bäst att bo på Koh Lipe?
För dig som vill ha gångavstånd öns restauranger, barer och butiker är det bäst att bo vid Pattaya Beach, eller vid södra delen av Sunrise Beach.

Om du hellre föredrar lugn och ro rekommenderar vi att du istället bor vid Sunset Beach eller vid norra delen av Sunrise Beach.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!