Väder och klimat i Thailand

Thailand har ett tropiskt klimat med temperaturer mellan 29 – 35 grader beroende på årstid. Till skillnad mot Sveriges 4 årstider så har Thailand 3 olika perioder; Den svala perioden, den varma perioden och regnperioden.

Den svala perioden börjar efter regnperiodens slut i slutet av oktober och sträcker sig fram till i mitten på mars. Därefter tar den varma perioden över fram till slutet på maj då regnperioden tar vid.

Regnperioden, som pågår från maj till oktober kännetecknas av monsunregn som vanligtvis kommer i form av korta, kraftiga skurar på eftermiddagen eller kvällen. Det gör att även om det är regnar betydligt mer på sommaren så regnar det inte på samma sätt som i Sverige där vi kan få mulet väder i flera veckor. Utan mellan skurarna kan det oftast spricka upp och bli soligt väder.

Jan.
31°C
Feb.
32°C
Mars
33°C
April
34°C
Maj
32°C
Juni
31°C
Juli
31°C
Aug.
30°C
Sept.
30°C
Okt.
30°C
Nov.
31°C
Dec.
31°C

När är det regnperiod i Thailand?

Regnperioden i Thailand varar generellt från maj till oktober. Under dessa månader drar monsunvindar in över landet och medför höga nivåer av nederbörd. Även om hela landet påverkas av monsunvindarna så påverkas regionerna olika mycket under regnperioden där södra Thailand oftast får mer regn än centrala och norra Thailand.

  • Bangkok och centrala Thailand: Här kan du förvänta dig mellan 150 – 200 mm regn per månad under regnperioden.
  • Norra Thailand (Chiang Mai och Chiang Rai): Mindre regnigt med cirka 120 – 160 mm per månad.
  • Södra Thailand (Phuket och Krabi): Mycket blötare, med omkring 250 – 300 mm regn per månad.

Vilken årstid är bäst att åka till Thailand?

Den bästa årstiden för att besöka Thailand är mellan november och mars, då det är minst nederbörd och flest soltimmar. Dessutom har det inte hunnit bli riktigt så varmt som det blir under april och maj månad.

Det är också under denna period som flest turister besöker Thailand, med en peak mellan mitten av december till mitten av januari. Det gör att om man vill undvika att besöka Thailand när det är som flest turister men fortfarande ha bra väder så bör man åka till landet i november eller i februari och mars.

När är det varmast i Thailand?

De varmaste månaderna i Thailand är mellan mars och maj. Under denna period kan temperaturerna nå upp till 35-40 grader. Värmen gör att även att luftfuktigheten ökar vilket resulterar i en tryckande hetta, något som framför allt blir påtagligt i de större städerna.

Vart i Thailand där det bäst väder på sommaren?

För resor till Thailand under sommaren är Koh Samui och de andra öarna i Siamviken det bästa valet. Denna region påverkas mindre av monsunregn än andra delar av Thailand. Medan andra delar av Thailand kan få upp till 200-300 mm regn per månad under sommaren, får Koh Samui vanligtvis bara runt 90-150 mm.

Mer om Thailand