Khao Lak

Resa till Khao Lak

Med sina milslånga stränder och fantastiska natur har Khao Lak blivit ett populärt turistmål, särskilt för den som vill njuta av en lugn och avkopplande semester. Khao Lak är också en perfekt destination om man tycker om att dyka eller snorkla, då området är en av de bästa utgångspunkterna för att ta sig till dykparadisen Similan Islands och Surin Islands.

Khao Lak ligger i den västra delen av Thailand, med kusten mot Andamansjön. Området är känt för sina många och stora nationalparker, där man som besökare bland annat kan vandra i djungeln och göra kanotfärder genom det gröna landskapet. Naturen är mycket vacker med höga berg och tropisk regnskog, och här finns också flera kända vattenfall.

Khao Laks kust kantas av milslånga stränder, och det är det inte svårt att hitta en avskild plats om man vill vara för sig själv en stund. Till skillnad från många andra turistorter i Thailand finns här inte så mycket vattenaktiviteter vid stränderna, vilket bidrar till den lugna atmosfären. Khao Lak var ett av de ställen som drabbades hårdast av tsunamin år 2004, men området har återhämtat sig mycket snabbt och idag finns här flera nybyggda hotellkomplex och resorter.

Stränderna i Khao Lak

Khao Lak har ett stort antal stränder, och det är inte svårt att hitta en plats i avskildhet om man söker det. Vill man ha lite mer fart och fläkt går det att finna på exempelvis Nang Thong Beach som tillhör de mer hektiska stränderna, men det är fortfarande i liten skala om man jämför med exempelvis de populära stränderna på Phuket.

Stränderna är mycket långa, och inramas av vacker natur med gröna kullar och berg några mil inåt landet. Pinjeträd och annan grönska kantar många av stränderna, och bidrar till känslan av avskildhet. Det varma vattnet vid stränderna är vackert turkost, och är mycket inbjudande för bad och lek. Om man vill besöka de olika stränderna på ett enkelt sätt kan man hyra en skoter, och man kan då välja själv vart man vill stanna och hur länge.

Dykning i Khao Lak

Förutom sina stränder är Khao Lak känt för närheten till dykparadisen Similan Islands och Surin Islands. Similan Islands är rankad som en av de tio bästa dykplatserna i världen, och enklaste sättet att ta sig dit är från just Khao Lak. Similan Islands består av flera olika mindre öar, som erbjuder en fantastisk natur med ett spännande djurliv.

Dock är det livet som döljer sig under vattenytan som de flesta åker hit för att upptäcka, och har man tur så kan man få se bland annat sköldpaddor och valhajar simma i det varma vattnet. Det klara vattnet ger en otrolig sikt, och i de vackra korallreven lever ett stort antal fiskar och andra djur som du tidigare kanske bara har sett på tv.

Om man inte vill dyka går det lika bra att snorkla, och man kommer garanterat att få en upplevelse för livet vilket man än väljer att göra. Bokning av dykning- eller snorklingsturer går att göras på plats i Khao Lak, men under högsäsong bör man vara ute i god tid då platserna snabbt kan bli fullbokade.

Shopping och restauranger

Om man skulle tröttna på de lugna stränderna så behöver man inte ta sig så långt för att hitta shopping, restauranger och barer. Mellan de olika stränderna i området Khao Lak finns några större centrum med shopping och restauranger och ett mindre utbud av uteliv.

Här finns flera trevliga restauranger, med både thailändsk och internationell mat på menyerna i varierande prisklasser. Här finns allt från finare, italienska restauranger till bohemiska restauranger vid strandkanten med utsökta thailändska specialiteter. Mellan restaurangerna ligger också ett stort antal dykfirmor, som gärna hjälper till att boka en dyk- eller snorkelutflykt. Här finns också ett urval av mindre butiker, såsom olika kläder- och souvenirbutiker.

Aktiviteter och utflykter i Khao Lak

James Bond Island

James Bond Island

James Bond Island är en av Phukets populäraste utflykter och ligger i Ao Phang Nga Marine National Park.

Khao Lak Lam Ru National Park

Khao Lak Lam Ru National Park

Khao Lak-Lam Ru National Park ligger i närheten av Nang Thong Beach och är ett trevligt avbrott från solsemestern.

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park erbjuder Tät regnskog, ett rikt djurliv och en sötvattensjö. Perfekt utflykt från Khao Lak.

Similan Islands

Similan Islands

Utsedd till en av världens tio intressantaste dykplatser har gjort Similan Islands till en populär utflykt från både Khao Lak och Phuket.

Vilken strand är finast i Khao Lak?
Vart ligger centrum i Khao Lak?
Vad får man inte missa när man besöker Khao Lak?
Vilka stränder i Khao Lak är bäst för barnfamiljer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!