Chiang Mai

Resa till Chaing Mai

Blandningen av stora, supermoderna shoppingcenter med internationella caféer och restauranger och en gammal och välbevarad kultur samt en vacker närliggande natur gör Chiang Mai till en unik destination i Thailand. Närheten till de omgivande länderna Laos och Burma gör dessutom staden ännu mer intressant om man vill besöka flera länder under sin vistelse.

Med sin stora mångfald är Chiang Mai en stad som verkligen väcker intresse. I stadens livliga centrum är trafiken tung på de större vägarna, för att bli lugnare i stadens äldre delar innanför den omgivande floden. Här finns mindre gator där billiga hotell, mysiga caféer och massageställen ligger tätt. Stadens rika kultur gör sig ständigt påmind, och längst med gatorna ligger trevliga bokaffärer, vackra tempel och små butiker med lokalt hantverk sida vid sida.

Shopping i Chiang Mai

Vid Chiang Mais flygplats finns det moderna köpcentret Chiang Mai Airport Plaza, som med sina runt sex miljoner besökare per år är ett av de största varuhusen i norra Thailand. Förutom det moderna thailändska varuhuset Robinsons finns här även ett stort utbud av mindre butiker inom exempelvis mode och teknik, och på fjärde våningen finns en stor biograf som visar amerikanska och thailändska filmer i stora och moderna salonger.

I slutet av år 2013 öppnade också det sex våningar stora shoppingkomplexet Maya Lifestyle Shopping Center i Chiang Mai, som erbjuder lyxigare butiker med internationella märken inom bland annat kläder och kosmetika. Här finns också en stor, modern lokal kallad CAMP (Creative and Meeting Place), som fungerar som mötesplats och plats för studier, med flera olika sittplatser samt gratis Wifi i två timmar då man köper något från lokalens restaurang och café.

Kultur, religion och lokalt hantverk

Trots de starka västerländska influenserna finns det fortfarande ett lika starkt kulturellt fäste i Chiang Mai, vilket man bland annat kan se på de många tempel som finns utspridda i staden. Det största och mest välbesökta templet, Doi Suthep, ligger en kortare åktur från staden på berget med samma namn. Här har man också en fin utsikt ut över staden.

Ett av de mest kända templen inne i centrala Chiang Mai är Wat Phra Singh, som bland annat innehåller ett stort antal vördade buddhafigurer. Här lever och verkar också många munkar, vilket gör det till ett levande tempel med full aktivitet.

Aktiviteter och sevärdheter i Chiang Mai

Wat Phra That Doi Suthep

Wat Phra That Doi Suthep

Ett av norra Thailands mest välbesökta tempel som ligger en bit utanför Chiang Mai uppe på berget Doi Suthep.

Central Airport Plaza

Central Airport Plaza

I närheten av flygplatsen ligger Central Airport Plaza som är ett populärt köpcenter bland besökarna i Chiang Mai.

Maya Lifestyle Shopping Center

Maya Lifestyle Shopping Center

Maya Lifestyle Shopping Center är ett relativt nyöppnat köpcenter med ett stort utbud av butiker och restauranger.

Wat Phra Singh

Wat Phra Singh

Templet Wat Phra Singh är ett stort tempelområde beläget i utkanten av centrala Chiang Mai och är ett av stadens viktigaste tempel.

Hur tar man sig smidigast till Chiang Mai?
Det smidigare sättet att ta sig till Chiang Mai är att flyga från Bangkok, men det går även att ta tåg upp till staden. Thailand har inga snabbtåg så resan tar normalt sett runt 12 timmar så ett tips är att ta nattåget till staden så är det dags att stiga av när du vaknar.
När är bästa tiden att besöka Chiang Mai?
Den bästa tiden på året att besöka Chiang Mai är mellan december och februari, då är det den torra perioden med minst nederbörd och mest sol. I slutet av februari bränner bönderna åkrarna runt staden vilket försämrar luftkvalitén under mars och april månad.
Vad får man inte missa när man besöker Chiang Mai?
Något du inte får missa när du besöker Chaing Mai är att besöka de två tempelområdena Wat Phra Singh och Wat Phra That Doi Suthep som ligger på ett berg utanför staden.

Stadens nattmarknad (Night Bazaar) är också värt ett besök, där du hittar allt från lokala hantverk och billiga kläder till god street food.

Vart ska man bo i Chiang Mai?
Om du besöker Chaing Mai för första gången rekommenderas det att välja ett boende som ligger i den gamla staden som omges av en tegelmur. Bor du här har du en bra utgångspunkt för att ta dig till de flesta sevärdheterna i Chiang Mai.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!