Texten innehåller annonslänkar (Läs mer här)

Ban Phe

Att Ban Phe är en fiskeby är inte svårt att missa då man går längst med den långa huvudgatan utmed de många små affärerna och pirarna vid havet. Här säljs torkad fisk och snäckskal i olika former och färger nästan vart man än ser, och på restaurangernas menyer finns läckra skaldjursrätter till överkomliga priser.

Hong Island

Om man lägger till de kilometerlånga stränderna som sträcker sig ut från den lilla staden blir Ban Phe mycket mer än bara en utgångspunkt till paradisön Koh Samet.

Det sjuder av liv och rörelse i den lilla kuststaden Ban Phe, som ligger belägen i provinsen Rayong i den östra delen av Thailand. Centrum av staden är fördelat längst med kustvägen, och här blandas enklare butiker och marknadsstånd med moderna och fräscha caféer där man kan smita in för att ta en stunds paus från den tryckande värmen över en svalkande glass.

Längst med ena sidan av vägen ligger vackra och färgglada hus med lägenheter ovanpå butikerna och restaurangerna, och på kustsidan ligger permanenta marknadsstånd tätt på rad mellan de olika pirerna. Här hittar man också en stor marknad med bland annat påsar med torkad fisk och frukt i olika varianter och vackra dekorationer av snäckskal.

Ett annat ställe som är väl värt ett besök är den trevliga bokaffären Blue Sky Books som ligger på samma sida av vägen, där man säljer lästa böcker ur ett imponerande stort sortiment.

Då Ban Phe är porten ut mot den populära ön Koh Samet genomströmmas staden dagligen av ett stort antal turister, trots detta hälsar de flesta i de små affärerna vänligt och lite nyfiket när man går förbi och man får känslan av att ha kommit till en stad där turismen ändå inte växt sig så stor.

Ban Phe är dock ett omtyckt ställe hos bland annat svenskar, och flera har valt att flytta till någon av de lägenheter som hyrs ut eller finns till försäljning i stadens närområde. På flera ställen i området pågår det byggnationer och upprustning, och man kan ana att Ban Phe kommer att bli ett ställe som man kommer höra mer om framöver.

Stränderna i Ban Phe

Vid utkanten av den lilla stadens södra del, efter den sista piren, ändras omgivningen ganska tvärt då myllret av marknadsstånd och raderna av hus ersätts av höga och lummiga träd av olika arter. Nedanför vägen breder en stor strand ut sig, som fortsätter flera kilometer bort. Till skillnad från stränderna på Koh Samet är man i princip ensam på stora delar av Ban Phes stränder.

Några få turister sitter i enstaka solstolar och tar det lugnt och några av områdets invånare tar sig ett svalkande dopp, i övrigt har man stranden mer eller mindre för sig själv med undantag för de små krabborna som ibland tittar upp ur sina hål i marken.

Vattnet är klart och sanden finkornig, och de höga träden vid vägen ger en skön svalka om solen skulle bli för stark. Under vissa delar av vägen finns också några enklare restauranger om man skulle bli hungrig under sin vandring längst med havet.

Ban Phe