Koh Mook

Koh mook (eller Koh Muk som ön också kallas) är en riktig paradisö som ligger i Trang-provinsen i sydvästra Thailand, inte långt i från Koh Lanta.

Koh Mook i Thailand
Ön är relativt liten med ett begränsat utbud av aktiviteter och sevärdheter utan hit kommer man främst för att njuta av de vackra stränder och kristallklara vattnet som omger ön. Hela nordvästra sidan av Koh Mook är obebodd vilket gör att man som turist antingen bor vid Charlie Beach på öns sydvästra sida, eller vid udden utanför Koh Mook Pier på öns östra sida.
En del av charmen med Koh Mook är att ön fortfarande är relativt orörd vilket gör att man får njuta av den fantastiska naturen på ön. Eftersom ön är så liten finns det heller inga bilar utan om man behöver ta sig mellan de olika platser på ön så är det mopedtaxi som gäller.

Vid Piren ligger ett litet samhälle med ett par butiker och restauranger samt en skola för barnen på ön. Det är även här man kan ta båten till fastlandet.

Utanför piren ligger en udde där majoriteten av öns hotell ligger. Eftersom det är glest mellan hotellen blir det aldrig mycket folk vid stranden, vilket bidrar till en lugn och avslappnad atmosfär.

För den som tröttnar på att sola och bada finns det ett väldigt begränsat utbud av aktiviteter vid stränderna. Men det går bland annat att hyra en kajak eller snorkelutrustning för att upptäcka livet under ytan. Utan det mest som går att upptäcka på Koh Mook kräver att man tar sig till andra delar av ön.

Att göra på Koh Mook

Koh Mook har ett trevligt men begränsat utbud av saker att göra där den kanska mest välkända sevärdheten på ön är Emerald Cave.

Emerald Cave

Emerald Cave (eller Morakot Cave som den också kallas) är en grotta som leder til en dold strand omgiven av höga klippor. Platsen går inte att nå från land utan kan endast nås genom att simma genom en mörk grottpassagen som nås från havet. Grottan ligger en bit norr om Charlie Beach och lockar turister från både Koh Lanta, Koh Kradan och Koh Ngai.

Vandra till Koh Mook Veiwpoint

En annan trevlig aktivitet på Koh Mook är att ta en promenad upp till öns viewpoint. Utkiksplatsen som ligger mitt på ön nås lättast genom att ta vägen som går norrut från piren. Det sitter röda markeringar längst vägen för att underlätta att hitta. Den sista biten är ganska brant så det rekommenderas att ha ordentliga skor.

Väl uppe vid utkiksplatsen kan man sedan ta sig vidare ner mot Sabai Beach som är liten gömd pärla på öns västra sida. Eftersom stranden bara går att nå via utkiksplatsen eller med båt så är det sällan mycket folk här.

Dagsutfykt till Koh Kradan

En populär utfykt från Koh Mook är att besöka grannön Koh Kradan. De flesta hotellen och restaurangerna ligger på öns östra sida och det är också här båten lägger till. Antingen så kan man stanna vid Koh Kradan Beach, eller så tar man sig vidare för att upptäcka andra delar av ön. Något som är populärt är att ta en promenad till Sunset Beach som ligger på andra sidan ön.

Hotell på Koh Mook

Koh Mook har ett trevligt utbud av hotell. Det finns inga direkt hotellkomplex på ön utan de flesta hotell är mindre resorter med boende i enkla bungalows eller villor. Majoriteten av hotellen ligger antingen vid Charlie Beach eller vid udden utanför Koh Mook Pier.

Koh Mook Sivalai Beach Resort ligger längst ut på udden vid piren och erbjuder boende villor med utsikt över vattnet. Väljer man en Beach Front Villa så har man bokstavligt talat 15 meter till vattnet. Hotellet håller en hög servicenivå och vill man unna sig något extra under sin resa till Thailand så är Koh Mook Sivalai Beach Resort ett bra val.

koh mook sivalai beach resort

Mook Lamai Resort and Spa är ett trestjärnigt hotell som ligger ett par hundra meter från vattnet. Hotellet erbjuder dock gratis taxi vilket gör det lätt att ta sig till och från stranden ändå. Hotellet har bland annat en utomhuspool och en restaurang.

Nackdelen med att bo en bit från stranden vägs upp av den höga servicen från personalen och den goda maten i restaurangen.

Koh Mook Bamboo Bungalows är ett populärt budgethotell på Koh Mook och erbjuder boende i enklare rum en kort promenad från Charlie Beach. Hotellet har även en lummig trädgård och personalen på hotellet kan hjälpa till att boka utflykter eller transfer till andra resmål.

Ta sig till Koh Mook

Det går en båt längst med kusten från Phuket och Koh Lipe som bland annat stannar vid öarna i närheten av Koh Mook. Det gör att man kan ta sig till Koh Mook från både Koh Lanta, Koh Kradan och Koh Ngai på ett enkelt och smidigt sätt.

Det går även att ta sig till ön från Hat Yao Pier på fastlandet. Båtresan över till ön brukar vanligtvis ta ca 15 minuter.

Koh Mook

Aktiviteter och utflykter på Koh Mook

Utflykt

Koh Rok

Utflykt

Emerald Cave