Texten innehåller annonslänkar (Läs mer här)

Railay Beach i Krabi

Railay Beach ligger på en halvö i Krabiprovinsen inte långt i från det populära resmålet Ao Nang. Det går inte att ta sig till Railay Beach landvägen, vilket gör att man behöver ta en båt från antingen Ao Nang eller Krabi Town för att besöka stränderna.

Railay Beach i Krabi
Halvön där Railay Beach ligger består egentligen av fyra olika stränder; Railay Beach West och Railay Beach East, samt Tonsai Beach och Phra Nang Beach.

Men oftast när man pratar om Railay Beach så är det Railay Beach West man syftar på och det är också hit de flesta turisterna väljer att åka på grund av den vackra stranden och närheten till Ao Nang.

Railay Beach West

Railay Beach West ligger på halvöns västra sida och är en av Krabiprovinsens vackraste stränder. Stranden är bred med finkornig vit sand vilket gör den perfekt för sol och bad. Vid strandens södra del tar kalkstensklipporna vid vilket ger en unik inramning som enligt många gör stranden till en av de vackraste i Krabi.

Ovanför stranden ligger ett par hotell och restauranger och vid mitten av stranden börjar en gågata som kantas av trevliga butiker och matställen. Längst med gatan finns det även företag som erbjuder klättringskurser och dagsturer till de omgivande öarna.

Fortsätter man längst vägen kommer man tillslut till Railay Beach East.

Railay East

Railay Beach East kunde inte varit mer olik Railay Beach West och består till stor del av mangroveträsk där man byggt upp en liten by på polar längst med strandkanten.

Husen ligger lägst med en smal betongväg som skapar ett trevligt promenadstråk kantat av mysiga restauranger och butiker och ger en spännande kontrast till atmosfären vid Railay Beach West.

Det finns även fler hotell vid Railay Bech East som passar bra för den som vill komma undan lite från turisterna som besöker ön.

Att göra vid Railay Beach

Även om de flesta besöker Railay Beach för att sola och bad så har finns det även ett trevligt utbud med saker att göra.

Har man begränsat med tid rekommenderar vi att man besöker Phra Nang Beach som är en Thailands mest välkända stränder.

Phra Nang Beach

Phra Nang Beach ligger vid Railayhalvöns sydvästra spets och är ansedd som en av världens vackraste stränder vilket gör stranden till en av de populäraste sevärdheterna i Krabi. Längst med stranden ligger båtar uppradade och ett par longtailbåtar säljer lättare mat och fruit shakes.

Vid ena änden av stranden ligger Phra Nang Cave (även kallad Princess Cave) som är en helig grotta bland lokalbefolkningen. Något som är unikt med grottan är att den är fylld med penis-figurer som är gåvor för att ge ökad fertilitet.

Railay Beach Viewpoint

Railay Beach Viewpoint erbjuder den bästa utsikten över Railay Beach och går att nå från vägen som går mellan Railay East och Phra Nang Beach. Utkiksplatsen ligger inte så långt i från vägen och man kan ta sig dit på ungefär 15 – 30 minuter, enkel väg.

Även om det inte är så långt till utkiksplatsen så är stigen brant på sina ställen, där man fäst rep längst med stigen för att underlätta att ta sig upp. Det gör att man bör ha på sig ordentliga skor för att undvika att tappa fotfästet i det lösa gruset.

Klättra vid Railay Beach

För den som gillar en aktiv semester får inte missa att boka in sig på en klättringskurs under sin vistelse vid Railay Beach. Kalkstensklipporna på halvön passar utmärkt för klättring och hit kommer både proffs och entusiaster för att testa sina gränser.

Det finns flera företag som erbjuder klättringskurser för alla typer av kunskapsnivåer. Något som kan vara bra är att säkerställa att företaget har en ordentlig försäkring om något skulle inträffa under kursen.

Hotell och vandrarhem vid Railay Beach

Railay Beach har ett trevligt utbud av boende som passar de flesta resenärer. Allt från lyxiga resorter med privat strand, till vandrarhem med enkla sovsalar för backpackers som reser med en begränsad budget.

Railay Bay Resort & Spa är ett fyrstjärnigt hotell som ligger direkt på stranden vid Railay Beach West. På hotellområdet finns bland annat en restaurang och ett spa, vilket gör att hotellet passar extra bra för den som kommer till Railay Beach för sol och bad. Samtidigt har man gångavstånd till populära aktiviteter och sevärdheter.

Avatar Railay Resort är ett prisvärt hotell vid Railay Beach East och har bland annat en utomhuspool och restaurang. Hotellets läge gör att man får gå en kortare promenad till stranden. Samtidigt bor man lite avsides vilket gör att man kommer undan från alla turister som besöker Railay Beach under dagarna.

Blanco Hideout Railay är ett populärt vandrarhem bland backpackers som besöker Railay Beach. Som gäst bor man i sovsalar med 10 till 6 bäddar i respektive sal.

Förutom att erbjuda en fantastisk utsikt över Railay Beach East så anordnar vandrarhemmet även ett flertal event som gör att man träffar andra resenärer.

Ta sig till Railay Beach

Det vanligaste sättet att ta sig till Railay Beach är att ta en longtailbåt från stranden i Ao Nang. Båtresan mellan Ao Nang och Railay Beach West ta ungefär 10 – 15 minuter.

För den som ska resa till Railay Beach direkt från Sverige är det bäst att flyga till Krabi för att sedan ta en taxi till stranden i Ao Nang. Det går även att ta en båt från Krabi Town, men det är både dyrare och längre restid så det är mer effektivt att ta en longtailbåt från Ao Nang.

Railay Beach

Aktiviteter och utflykter från Railay Beach

Utflykt

Poda Island

Utflykt

Chicken Island

Utflykt

Hong Island

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!