6 saker att göra i Ao Nang (Krabi)

av | Uppdaterad: 10 Jan, 2024

Krabi har ett brett utbud av saker att göra med allt från nattmarknader och shopping i Krabi Town till några av Thailands vackraste öar och stränder utanför Ao Nangs kust.

Eftersom många av sevärdheterna och utflykterna finns i närheten av Ao Nang är det många som väljer att bo där för att ha en bra utgångspunkt under Thailandsresan.

Phra Nang Beach, Krabi

1. Phra Nang Beach

Phra Nag Beach är en av Thailands mest ikoniska stränder med vit finkorig sand, turkosa vatten och en ensam kalkstensklippa en bit ut i vattnet.

Stranden ligger vid den sydvästra delen av Railay-halvön, en kortare båttur från Ao Nang vilket har gjort stranden till en populär dagsutflykt.

Förutom att sola och bada vid stranden kan man även besöka Phra Nang Cave. En helig grotta bland lokalbefolkningen. Något som är unikt med grottan är en samling av penis-formade träfigurer, som traditionellt ges som gåvor för att främja fertilitet.

Poda Island utanför Ao Nang

2. Poda Island

Poda Island en liten paradisö utanför Ao Nangs kust med bländande vit sand och en ensam kalkstensklippa en bit ut i vattnet. Det finns inte så mycket att göra på ön annat än att sola och bada därför passar öns som en bra dagsutflykt från både Ao Nang och Krabi.

Eftersom det inte finns så mycket att göra räcker det oftast att besöka ön några timmar. Det gör att många kombinerar ett besök vid Koh Poda med de närliggande öarna Chicken Island och Tup Island. Ett tips är att hyra sin egen longtailbåt vid stranden i Ao Nang så man kan besöka öarna tidigt på förmiddagen innan alla turister kommer dit från de arrangerade turerna.

Maya Bay

3. Dagsutflykt till Phi Phi Island

Phi Phi Island är en ö-grupp som ligger i Andamansjön mellan Phuket och Krabi. Öarna som främst är kända på grund av att filmen the Beach spelades in vid Maya Bay erbjuder en fantastisk natur med branta kalkstensklippor och vita vackra stränder.

Det finns ett flertal olika dagsturer till Phi Phi Islands från Ao Nang och Krabi vilket gör att de kan skilja sig något åt.

Vanligtvis blir upphämtad vid sitt hotell på morgonen för att ta sig med speed boat till Koh Phi Phi Leh. Väl framme vid ön så får man besöka Pileh Lagoon, Maya Bay och Viking Cave för att sedan ta sig vidare till Monkey Beach för att träffa vilda apor på stranden.

Lunch serveras antingen på båten, eller vid en restaurang på huvudön Koh Phi Phi Don. Sedan brukar man få sola och bad vid stranden på Koh Phi Phi Don innan det är dags att bege sig tillbaka till hotellet.

Hong Island

4. Hong Island

En bit nordväst om Ao Nang ligger den lilla ön Koh Hong. Ön har fått sitt namn på grund av en lagun som är helt omgiven av höga kalkstensklippor vilket bildar ett rum som på thailändska är hong. Det är även lagunen som är en av höjdpunkterna när man besöker ön och nås genom en smal passage med båt.

När man kommer till Hong Island lägger man till vid Hong Island Bay på öns sydvästra sida, vilket gör att man behöver gå till den östra sidan av ön där den vackraste stranden ligger. Vid stranden finns det ett par restauranger som serverar lunch samt en stig upp till öns viewpoint som erbjuder en fantastisk 360° vy över ön.

Tiger Cave Temple - Krabi

5. Tiger Cave Temple

Tiger Cave Temple (Wat Tham Suea) ligger en bit utanför Krabi Town och är en av de heligaste platserna i Provinsen.

Templet ligger vid foten av ett berg och det sägs finnas ett tassavtryck från en tiger på bergets vägg inne i templet. Namnet kommer också från berättelsen om en munk som satte sig för att meditera på platsen, och under sin meditation hörde tigrar ryta runt omkring sig.

På bergets topp finns en stor buddhastaty som blickar ut över landskapet. Det enda sättet att ta sig till statyn är genom att gå upp för 1272 branta trappsteg som löper längst med berget. Vandringen upp för trapporna kan vara krävande så det rekommenderas att ha på sig bra skor och ta med sig mycket vatten.

Emerald Pool - Krabi

6. Emerald Pool

Emerald Pool är en sötvattenspool skapad av naturen och ligger i Khao Phra Bang Khram Nature Reserve en timmes bilfärd från Krabi Town. Poolens klara, turkosa vatten har gjort den till en populär utflykt i området och förutom att ta ett dopp i den vackra poolen så har naturreservatet även trevliga trekkingleder.

Det finns två leder en kortare på 800 meter och en längre på 1400 meter som båda leder till sötvattenspoolen. Väljer man den längre får man även se andra intressanta platser i reservatet. Väl framme vid sötvattenspoolen möts man av tät regnskog och runt poolen finns det träbänkar utplacerade som man kan sitta på.

De flesta besöker Emerald Pool som en del av en arrangerad tur från Ao Nang och Krabi, men man kan även ta sig dit på egen hand för att uppleva poolen med färre turister.

Mer om Thailand

Thailands vackraste stränder

Thailands vackraste stränder

En av det bästa sakerna med att resa till Thailand är landets vackra stränder. Att gå barfota i den mjuka sanden och...