De 5 bästa öarna utanför Phuket

av | Uppdaterad: 8 Jan, 2024

En av fördelarna med att resa till Phuket är att ön är omgiven av flera paradisöar med vita vackra stränder och klartblått vatten.

För att göra det lättare för dig som vill ha tips på vilka öar du ska besöka har vi sammanställt en lista med de 5 bästa öarna utanför Phuket. Alla öarna går att besöka över dagen och några av dom ligger endast en timme bort med båt.

Racha Island utanför Phuket

1. Racha Island​ (Koh Racha Yai)

Racha Island (Ko Racha Yai) ligger ca 15 kilometer söder om Phuket och passar perfekt att göra en dagstur till. Förutom att sola och bada vid de vackra stränderna Patik Beach och Siam Bay på öns västra sida finns det även trevliga vandringsleder för den som vill upptäcka öns unika natur och atomsfär. Öns längsta vandringsled tar runt 2 timmar att gå och vill man ta sig runt hela ön bör man räkna med en halvdags vandring.

Ovanför Patok Beach ligger The Racha, som är öns största resort. På hotellområdet finns bland annat 2 restauranger och i anslutning till resorten finns även en bankomat och en butik, vilket gör att det enkelt att hitta det mesta man kan behöva under en dagsutflykt.

Maya Bay vid Koh Phi phi Leh

2. Koh Phi Phi Leh, Phi Phi Islands

Koh Phi Phi Leh är den näst största ön i ö-gruppen Phi Phi Islands som ligger mellan Phuket och Krabi. Trots öns storlek har det inte byggts några hotell på ön, vilket gjort att den fått behålla sin naturliga charm.

Ön var länge okänd men efter att delar av The Beach spelades in vid Maya Beach vallfärdade turister till den vackra stranden. Idag är ön en av de mest besökta öarna runt Phuket och att besöka Maya Bay rekommenderas det även att snorkla vid Pileh Lagoon och besöka Viking Cave.

Det vanligaste sättet att besöka Koh Phi Phi Leh är som en del av en dagstur till Phi Phi Islands från Phuket, men det går även att hyra en longtailbåt från grannön Koh Phi Phi Don. Fördelen med det är att man kan besöka ön innan alla turister hinner dit från Phuket och Krabi.

Koh Yao Yai

3. Koh Yao Yai

Koh Yao Yai är en mysig ö i närheten av Phuket och perfekt för en avkopplande dagstur. Denna lugna ö erbjuder en genuin thailändsk upplevelse med sin orörda natur, charmiga byar och trevliga lokalbefolkning.

Ön har ett flertal vackra stränder och här har man betydligt mer plats på stranden än vid stränderna på Phuket. Den mest välkända stranden på ön är Laem Haad Beach som är en lång strandremsa som sträcker sig ut i havet mot grannön Koh Yao Noi.

De som är intresserade av att upptäcka mer av Koh Yao Yai kan hyra en scooter och utforska öns dolda smultronställen, vilket ger en inblick i det lokala livet bortom de vanliga turiststråken. Missa inte att äta vid någon av de många familjeägda restaurangerna på ön som serverar fantastiskt god thaimat.

4. Koh Yao Noi

Inte långt i från Koh Yao Noi ligger grannön Koh Yao Noi som är en annan idyllisk ö nära Phuket. Öarna har många likheter med vackra orörda stränder och små byar. Den största skillnaden är att Koh Yao Noi är mer utvecklad med ett större utbud av hotell och restauranger. Med det sagt så är det forfarande en lugn atmosfär vid Pasai Beach och Klong Jark Beach som är öns mest populära stränder.

Det finns ett begränsat utbud av saker att göra och förutom att hyra cyklar eller en scooter för att upptäcka öns små byar och stränder så kan man hyra en kajak och paddla längst med öns kust. Vill man ha en utmaning kan man paddla till Nok Island som ligger en bit nedanför Koh Yao Noi.

5. Coral Island (Koh Hae)

Coral Island (eller Koh Hae som ön också kallas) ligger endast 15 minuter från Phuket och är välkänt för sitt klara vatten och vita sandstränder vilket gör den till ett populärt val för dagsturer från Phuket.

Kusten runt ön är omges av korallrev, vilket bidrar till ett rikt marint liv vilket gör Coral Island till en populär plats för snorkling och dykning. Förutom vattenaktiviteterna erbjuder ön även vackra vandringsleder som bland annat leder till en utkiksplats.

De två största stränderna på ön är Long Beach och Banana Beach där Long Beach är den största stranden. Vid Long Beach finns det bland annat ett par restauranger och en resort. För den som föredrar en lugnare upplevelse, erbjuder Banana Beach en mer avslappnad atmosfär med bra snorkling.

Mer om Thailand

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!