8 saker att göra på Phuket

av | Uppdaterad: 31 Jan, 2024

En av de stora fördelarna med att resa till Phuket är att ön har ett stort utbud av saker att göra. Förutom historiska tempel och spännade matmarknader, omges ön av ett flertal vackra öar som är väl värda ett besök.

Men det stora utbudet gör också att det kan vara svårt att välja vad man ska fokusera på när man besöker ön. Därför har vi sammanställt en lista med 12 populära saker att göra när man besöker Phuket.

Wat Chalong

1. Wat Chalong

Wat Chalong är ett av Phukets viktigaste tempel och en populär sevärdhet bland turister som besöker ön. Men även thailändarna själva besöker templet för att att visa sin respekt och vördnad gentemot de munkar som grundade templet, och i huvudbyggnaden kan man se avbildningar av munkarna i form av gyllene vaxfigurer. I en av de andra byggnaderna finns bland annat ett benfragment som sägs tillhöra självaste Buddha.

När man besöker Wat Chalong kan det hända att man hör smällare utanför byggnaderna, vilket är den thailändska befolkningens sätt att tacka för en önskan som gått i uppfyllelse.

Wat Chalong ligger mitt på den södra delen av Phuket, i närheten av Karon Beach och Kata Beach.

Big Buddha - Phuket

2. Big Buddha, Phuket

En annan populär sevärdhet i närheten av Wat Chalong är Big Buddha. Den enorma statyn föreställer Buddha i en sittande position på toppen av berget ovanför Karon och Kata Beach och lockar turster från hela Phuket. Förutom att uppleva den 45 meter stora statyn på nära håll så får man även öns bästa utsikt över södra delen av Phuket.

Nedanför Buddhastatyn ligger ett par byggnader där man bland annat kan få en välsignelse av en munk och ett armband som ska ge tur och lycka. Vägen upp till Big Buddha är brant och det rekommendenderas att antingen ta en taxi upp på toppe neller besöka statyn som en del av en arrangerad tur.

Maya Bay

3. Dagsutflykt till Phi Phi Island

Om man hellre gillar sol och bad så kan en dagsutflykt till Phi Phi islands vara ett bättre alternativ. Ögruppen som ligger en bit sydost om Phuket erbjuder vackra stränder och snorkling bland färgglada fiskar och koraller.

Dagsturen inkluderar oftast ett besök vid Bamboo Island följt av ett stopp vid Monkey beach där man får hälsa på aporna vid stranden. Sedan får man snorkla vid Koh Phi Phi Leh, för att sedan avsluta turen med ett besök vid Maya Bay som är känd från filmen The Beach med Leonardi Dicaprio i huvudrollen. Vanligvis så ingår det öven lunch vid huvudön Koh Phi Phi Don, men det kan variera lite beroende på arrangör.

4. Jungceylon Mall

Även om Phuket främst är känt för sol och bad så finns det även ett bra utbud av shopping på ön. Ett av de största och mest välkända är Jungceylon Mall i Patong som erbjuder ett brett utbud av både butiker och restauranger.

Förutom att strosa runt i någon av de 200 butikerna kan man även utmana familjen i bowling, eller se en film i bigrafen på tredje våningen. Det finns även flera spelarkader i shoppingcentret som är perfekt att besöka för att ta en paus från solen, eller för att fly regnet.

5. James Bond Island

James Bond Island Tour är en populär dagstur till den lilla ön Ko Tapu i Phang Nga Bay som blev berömd efter Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen.

Även om höjdpunkten på turen är att besöka ön och ta kort på den ikoniska platsen med den ensamma kalkstensklippan i vattnet. Så får man även chansen att uppleva Phang Nga Bay på nära håll. På vägen till ön görs ett par stopp vid de närliggande öarna där man bland annat får möjlighet att paddla kanot och gå i land och bada.

6. Racha Island

Racha Island (Ko Racha Yai) är en riktig paradisö som ligger ca 15 kilometer från Phuket. Båtresan till ön tar ungefär 45 minuter vilket gör den till en populär utflykt över dagen. Racha Island har ett flertal vackra stränder och vikar men de flesta väljer att besöka Siam Bay och Patok Beach på öns västra sida. Det är också här majoriteten av öns hotell och restauranger ligger.

Ön erbjuder även bra snorkling och många som besöker den gör det som en del av en arrangerad tur där det ingår snorkling vid den östra delen av ön.

Vattenland på Phuket

7. Splash Jungle Park

Splash Jungle Water Park ligger vid den norra delen av Phuket i närheten av flygplatsen. Vattenlandet är en populär utfykt bland barnfamiljer och här finns allt från fartfyllda vattenrutschbanor till pooler för både stora och små.

För den som vill ta det lite mer lugnt rekommenderas en tur i Lazy River, vilket är en 335 meter lång bassäng som går runt hela vattenparken där man långsamt tar sig framåt i en badring. Inne på området finns två restauranger med både västerländska och thailändska rätter på menyn, Jungle Deli och Coconut Café, och det finns också en poolbar.

8. Naka Weekend Market

Naka Weekend Market är en av Phukets största marknader ligger en bit utanför Phuket Town i närheten av Central Festival. Marknaden som är öppen mellan 16:00 och 22:00 på lördagar och söndagar erbjuder en stor variation av mat, kläder och lokala hantverk.

Priserna är oftast betydligt lägre än i vanliga butiker vilket gör att man kan hitta trevliga fynd att ta med sig hem till Sverige. Något man inte får missa är att testa den thailändska maten i de små gatuköken. Även om det finns många bra restauranger på Phuket så är det oftast vid de lokala marknaderna man hittar den bästa maten.

Mer om Thailand