Resa till Thailand under jul och nyår

av | Uppdaterad: 29 Dec, 2023

En av de mest populära tiderna på året att resa till Thailand är under ledigheten mellan jul och nyår. Allt fler väljer bort julstök och stress för sol och avslappning istället.

Men det finns ett par saker att tänka på när man reser till Thailand under jul och nyår. Framför allt om man vill fira högtiderna på skandinaviskt vis.

Fira jul och nyår i Thailand
I Thailand är majoriteten av befolkningen buddhister vilket gör att de inte firar jul som vi gör i Sverige.

Med det sagt så har det stora antalet västerländska turister i Thailand medfört att det firas jul på allt fler platser runt om i landet.

Bästa resmålen i Thailand under jul och nyår

Eftersom det framföra allt är många barnfamiljer som reser till Thailand under jullovet så har de en begränsad tid innan barnen börjar skolan igen. Det gör Phuket, Khao Lak, Ao Nang och Koh Lanta till populära resmål under jul och nyår eftersom de ligger i närheten av en flygplats, vilket kortar ner restiden jämfört med att välja ett resmål som ligger mer avskilt.

Samtidigt gör det att det blir många turister vid dessa resmål under jul och nyår. Det gör att om man vill undvika att trängas på stranden rekommenderar vi att man tar sig till resmål som ligger längre ifrån de populära semesterorterna, som till exempel Koh Lipe, Koh Chang och Koh Phangan.

Fira jul i Thailand

Väljer man de mer avskilda resmålen får man också räkna med att det inte blir något större julfirande.

För den som vill ha julstämning under Thailandsresan rekommenderas det att resa till Phuket eller Bangkok. Där det framför allt sätts upp juldekorationer på de störa köpcentren vilket ger en trevlig julstämning, även om det saknas snö och är betydligt varmare än hemma i Sverige. Samtidigt så finns det restauranger som serverar skandinaviskt julbord för den som vill fira jul på traditionellt vis.

Skandinaviska julbord i Thailand

Majoriteten av de skandinaviska restaurangerna som serverar svensk husmanskost och erbjuder kalssiskt julbord under december månad.

Phuket

På Phuket är det främst två restauranger som serverar ett skandinaviskt julbord. Den ena är Karlsson’s i Patong som är en av de mer etablerade restaurangerna på Phuket som serverar svensk husmanskost. Den andra är Limpans Place som ligger i Kamala som är en populär restaurang med skandinavisk inriktning.

Bangkok

I Bangkok så är det främst Stable Lodge som erbjuder ett klassiskt julbord. Restaurangen ligger vid Sukhumvit soi 8 (i närheten av den svenska ambassaden i Bangkok).

Fira Nyår i Thailand

Även om det Thailändska nyåret firas i mitten på april så firas även nyår i slutet av december. Det gör att många hotell erbjuder en nyårsmiddag för sina gäster och ibland kan det till och med vara ett krav när man bokar boende över nyår.

På de mindre semesterorterna tänder man thailändska lyktor på stranden, medan på de större semesterorterna som Phuket och Bangkok kan man räkna med fyrverkerier.

Vill man uppleva något utöver det vanliga bör man ta sig till någon av Bangkoks takbarer där man får en fantastisk utsikt över fyrverkerierna vid 12-slaget.

Mer om Thailand

Thailands vackraste stränder

Thailands vackraste stränder

En av det bästa sakerna med att resa till Thailand är landets vackra stränder. Att gå barfota i den mjuka sanden och...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!