Thailands bästa dykplatser

av | Uppdaterad: 17 Aug, 2023

Thailand erbjuder dykning i världsklass och har flera dykplatser som återkommer när olika branschtidningar betygsätter världens bästa dykplatser. Besöker man landet rekommenderas det verkligen att man bokar in sig på en dagsutflykt eller liveaboard till någon av de fantastiska dykplatserna runt om i landet.

För att göra det enklare för dig som besökare har vi sammanställt en lista med fem dykplatser i Thailand som du inte får missa under din vistelse i landet.

1. Richelieu Rock, Surin Islands

Då Richelieu Rock har blivit utsedd till en av världens bästa dykplatser och framför allt Thailands bästa dykplats, är ett besök vid dykplatsen ett måste för dig som gillar att dyka.

Richelieu Rock ligger 10 kilometer sydost om Surin Islands och även om det går att besöka dykplatsen genom en dagsutflykt från fastlandet rekommenderas det att besöka Richelieu Rock via en liveaboard för att hinna uppleva den fantastiska världen under ytan.

Richelieu Rock är formad likt en hästsko och är mest känd för valhajarna som passerar platsen under sin passage vidare genom Thailand. Om man inte skulle ha turen att se en valhaj erbjuder Richelieu Rock även ett fantastiskt utbud av koraller och fiskar.

Dykplatsen är stor och det rekommenderas att göra minst två dyk för att hinna se allt.

2. Elephant Head Rock, Similian Islands

Elephant Head Rock är Similian Islands största korallrev och kanske också det mest välkända. Dykplatsen ligger 1,5 kilometer söder om Koh Similan och har fått sitt namn på grund av en av klipporna ovanför vattenytan som liknar ett elefanthuvud.

Dykplatsen består av ett flertal stora granitblock som bildar en labyrint av olika gångar och passager. Detta gör dykningen här mer krävande och det gäller att ha koll på både kompass, dykväst och syreförbrukning och därför rekommenderas det att man är en erfaren dykare när man besöker platsen.

3. Chumphon Pinnacle, Koh Tao

Chumphon Pinnacle är en av Koh Taos bästa dykplatser och ligger 11 kilometer nordväst om ön. Dykplatsen är välkänd för det stora utbudet av hajarter som setts vid platsen. Här kan man både se hammarhaj, revhaj och ibland även valhajar.

Chumphon Pinnacle består av ett flertal olika stenblock som sträcker sig mellan 12 och 35 meters djup. På stenblocken växter olika typer av koraller som bildar skydd åt krabbor, räkor och andra små djur.

4. Hin Daeng & Hin Muang, Koh Lanta

Hin Muang & Hin Daeng är två dykplatser som ligger långt ut i Andamanhavet sydväst om Koh Lanta. Med ett fantastiskt djurliv och vackra koraller är Hin Muang & Hin Daeng ansedda som områdets bästa dykplatser.

Hin Daeng är ett stort korallrev med koraller och fiskar i alla dess färger, revet börjar redan vid vattenytan och sträcker sig ner till 50 meters djup. Det kan vara ganska starka strömmar vid Hin Daeng och och Hin Muang, därför rekommenderas det att man är en erfaren dykare när man besöker dykplatserna.

Hin Muang ligger bara ett par hundra meter från Hin Daeng och sträcker sig från 8 meter ner till över 60 meters djup. Hin Muang som betyder purple rock på thai har fått sitt namn av de lila korallerna som finns vid revets grundare del.

Ett litet tips är att stanna upp och observera en mindre yta av korallerna. Efter en stund så kommer fiskarna och smådjuren som lever där vänja sig vid din närvaro och komma fram från sina gömställen, viket resulterar i att man uppmärksammar det fantastiska ekosystemet som man oftast missar när man bara simmar förbi.

5. Koh Bida Nok & Koh Bida Nai, Phi Phi Island

Koh Bida Nok och Koh Bida Nai ligger söder om Koh Phi Phi Leh och är en del av ögruppen Phi Phi Islands utanför Krabis kust. Under ytan vid de små öarna öppnas en helt ny värld, och hit kommer turister från hela regionen för att dyka bland de vackra korallerna. Detta resulterar i att dykplatserna riskerar att vara fulla under högsäsong.

Koh Bida Nok erbjuder en varierad dykning med en brantare del vid öns norra del som sträcker sig ner till 32-35 meter samt en grundare del vid öns södra del som erbjuder ett stort utbud av koraller och småfiskar.

Koh Bida Nai – Tack vare Koh Bida Nais storlek kombinerat med de milda strömmarna vid ön kan man simma runt ön på runt en timme. Den södra delen av ön är grundare med vackra koraller och småfisk medan den norra delen är brantare och djupare där det finns chans att se hajar och större fiskar.

På öns sydvästra sida ligger Fantasy Reef som är ett parti med stenblock med koraller och småfisk som bildar spännande swim throughs. Fantasy Reef ligger vid öns grundare del och är populär dykplats för nybörjare.

Mer om Thailand