Songkran – Det thailändska nyåret

Songkran är det thailändska nyåret och infaller mellan den 13:e och 15:e april april varje år för att fira slutet på den torra perioden och början på regnperioden. Vattnet har ett centralt fokus under firandet där man sprutar vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig.

Songkran i Bangkok
Songkran är en buddistisk tradition som firas i flera länder i Sydostasien och sägs härstamma från Indien. I början firades Songkran vid olika tillfällen varje år eftersom firandet var beroende av solen och månens rörelser.

Men under senare tid har man frångått det och fastställt den 13:e april som startskottet på nyårsfirandet.

I år (2024) firas Songkran mellan lördag den 13:e april och måndag den 15: april.

Förutom att hälla stora mänger vatten på varandra så är det även vanligt att thailändarna vårstädar sina hem och häller parfymerat vatten på Buddhastatyerna, både i hemmet och i templen.

Det är även vanligt att många thailändare återvänder till sina hemstäder under Songkran för att fira högtiden tillsammans med sin familj.

Med tiden har firandet av Songkran utvecklats och idag är det Thailands mest välkända högtid och många liknar det ett enda stort vattenkrig där deltagarna sprutar vatten på varandra med vattenpistoler, vattenslangar och hinkar. Det gör att befinner man sig i Thailand i mitten av april så får man räkna med att bli blöt.

Fira Songkran i Thailand

Songkran riktig folkfest som firas av alla i Thailand, oavsett ålder och yrke. Även om själva vattenfestivalen pågår mellan 13 till 15 april så är många thailändare lediga mellan den 9:e och 16 april.

Bangkok

Inget slår Songkran i Bangkok. Det är en enorm folkfest utan dess like och många kallar firandet världens största vattenkrig. Även om det thailändska nyåret first runt om i staden så är det bäst firande vid Khao San Road, Siam Square och Silom Road.

Här har välkända företag som Chang och Pepsi representanter som delar ut gratisprylar och deltar i festligheterna.

Songkran vid Silom Road i Bangkok

Chiang Mai

Chiang Mai är välkänt för sina festivaler och Songkran är inget undantag. Staden erbjuder en festlig stämning och det mesta av firandet hittar man i den gamla delen av staden vid Tha Pae Gate.

Phuket

För den som befinner sig i södra delen av Thailand och vill fira Songkran på bästa sätt bör bege sig till Phuket. Även om nyåret firas på de flesta platser på ön så är är det Patong som erbjuder bäst firande med ett stort vattenkrig vid Bangla Road.

Bra att veta

Om man inte har firat Songkran innan så kan festligheterna komma som en överraskning, dels för att man med största sannolikhet kommer att bli blöt så fort man går utanför dörren, men också för att många företag stänger under firandet. Vilket kan försvåra för turister att köpa tjänster och boka resor.

Något som kan vara bra att känna till är att man inte ska spruta vatten på på munkar och gravida kvinnor.

Man brukar oftast säga ”Sawasdee Pee Mai” i samband med att man sprutar vatten på vandra, något som betyder gott nytt år på thailändska.

Mer om Thailand

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!