7 paradisöar i Thailand

av | Uppdaterad: 11 Sep, 2023

Thailand har många fantastiska öar runt om i landet och för att göra det lättare för dig som vill besöka en riktig paradisö har vi sammanställt en lista med 7 öar som du inte får missa nästa gång du besöker Thailand.

1. Koh Mook

Koh Mook ligger ca 30 kilometer sydost om Koh Lanta och erbjuder en fantastisk natur med vita orörda stränder och turkost vatten. Trots att fler fått upp ögonen för ön har den fått behålla sin naturliga charm och här kan man gå längst med vattnet och höra det knastrande ljudet när fötterna sjunker ner i den mjuka sanden.

Koh Mook är uppdelad i två delar, öst och väst. På den sydvästra sidan ligger Garnet Beach och den populära resorten Charlie Beach Resort tillsammans med ett fåtal andra resorter och restauranger.

Ovanför stranden finns även en liten butik. Härifrån kan man bland annat göra utflykter till den populära grottan Emerald Cave samt besöka de närliggande öarna Koh Kradan och Koh Ngai.

På öns östra sida ligger en liten fiskeby med ett par butiker, restauranger och en skola. Även här finns ett par resorter och längst ut på en sandbank ligger Sivalai Resort som erbjuder boende i lyxiga bungalows bara några meter från vattnet. Den mjuka sanden kombinerat med den långrunda stranden passar extra bra för de som reser med barn.

2. Koh Kradan

En kortare båttur sydväst om Koh Mook ligger den lilla ön Koh Kradan som endast är fyra kilometer lång och knappt en kilometer bred på det bredaste stället.

De flesta som besöker ön gör det i samband med en dagsutflykt från Koh Lanta men det finns även möjlighet att stanna ett par dagar och njuta av öns vackra natur.

Förutom att bada vid den vackra stranden, läsa en bok i skuggan under en palm eller gå på en djungelpromenad för att utforska andra delar av ön, kan man även prova på att snorkla. Koh Kradan är välkänt för sitt rika marina djurliv och här stöter man på färgglada fiskar och koraller bara några meter utanför stranden.

Resorterna på Koh Kradan ligger vid stranden på öns östra sida och erbjuder boende i bungalows och villor några meter från stranden. Mitt på stranden ligger de populära resorterna The Sevenseas Resort och Kradan Beach Resort som är en bra utgångspunkt för den som vill ha nära till det mesta.

3. Koh Jum

Mellan Krabi och Koh Lanta ligger ön Koh Jum som trots sitt centrala läge i regionen fått behålla sin naturliga charm. Hit kommer turister från bland annat Krabi, Koh Lanta och Phi Phi Island för att varva ner och njuta av barfotaliv vid de vackra stränderna.

Majoriteten av öns hotell och restauranger ligger vid Long Beach på öns västra sida och det är också här majoriteten av öns besökare väljer att spendera sin semester. Öns östra sida domineras till största del av mangroveträd.

Ön har en relativt bra infrastruktur med betongvägar som förenar piren med stränderna på ön och det lättaste sättet att ta sig runt är att åka tuk tuk eller hyra en egen moped för att upptäcka ön på egen hand.

Koh Jum har ett begränsat med trevligt utbud av aktiviteter och förutom att ta långa promenader på öns stränder och bara njuta av lugnet är det även populärt att boka in en snorklingstur eller göra en vandring upp till toppen av berget Mount Pu som är öns högsta punkt på ca 422 meter över havet.

4. Koh Ngai

Koh Ngai är en triangelformad ö ca 12 kilometer sydost om Koh Lanta och är till stor del täckt av regnskog. Det finns inga vägar på ön vilket gör att man blir relativt isolerad vid den stranden man väljer att bo på.

Vill man ta sig mellan stränderna får man antingen gå genom djungeln eller hyra en longtailbåt. Ön har tre stränder med hotell där den största och mest välbesökta ligger på öns östra sida. Trots att stranden är den populäraste är det glest mellan hotellen och här kan man verkligen varva ner och njuta av lugnet med en bok i skuggan av en av de många palmerna vid stranden.

Vid de två andra stränderna ligger varsitt hotell och eftersom ön inte har några vägar blir man ganska isolerad vid den strand man väljer att bo på. Samtidigt gör det att man får en riktigt lugn och avslappnad tillvaro på ön.

För den som tröttnar på att ligga och sola på stranden kan man boka in sig på en dagsutflykt till Emerald Cave på Koh Mook eller Koh Rok som ligger 15 kilometer väst om Koh Ngai.

5. Koh Kood

Ett par timmar med båt sydost om Koh Chang vid gränsen mot Kambodja ligger paradisön Koh Kood, en ö som trots sin storlek har fått behålla sin naturliga charm.

De bästa stränderna ligger på öns västra sida och det är också hit många väljer att åka för att spendera sin semester på Koh Kood. Öns stränder sammankopplas av betongvägar och det rekommenderas att hyra en skoter för att upptäcka ön på egen hand, vägarna är inte speciellt trafikerade och det finns små bensinstationer längst vägarna om man behöver fylla på med bensin.

Förutom att sola och bada erbjuder ön ett trevligt men begränsat utbud av aktiviteter och utflykter, som att besöka något av öns vattenfall, snorkla i det klara vattnet eller hyra en kajak för en dag. Koh Kood har ingen egen flygplats utan man tar sig lättast till ön med båt från grannöarna Koh Chang och Koh Mak, men det går även att ta sig till ön från fastlandet.

6. Koh Mak

Mellan Koh Chang och Koh Kood ligger den lilla ön Koh Mak som erbjuder trevligt barfotaliv långt från stressen i Sverige. Ön som är mest känd för sina gummi och kokosplantage har ett ganska begränsat utbud och hit kommer främst turister för att njuta av öns vackra stränder och kristallklara vatten.

Vill man aktivera sig efter ett par dagar vid stranden går det att boka utflykter till några av de närliggande öarna Koh Rayang, Koh Kham och Koh Wai.

Ön har tre pirer, Ao Nid, Ao Suan Yai och Ao Kao där det också ligger ett fåtal resorter och restauranger. Nästan alla besökare landar vid Ao Suan Yai eller Ao Kao och har man boka ett boende någon annanstans på ön finns taxibilar vid piren som tar dig till hotellet mot en mindre kostnad.

7. Koh Kho Khao

Långa vackra stränder kombinerat med en lugn och avslappnad atmosfär. 30 kilometer norr om ligger Koh Kho Khao som är en riktig paradisö. Här kan man strosa längst den långa stranden längst öns västra sida och bara njuta av ljudet från vågorna.

På ön finns endast ett fåtal hotell och restauranger vilket gör att det är förhållandevis få turister.

Koh Kho Khao har ett väldigt begränsat utbud av aktiviteter och de flesta som besöker ön gör det just för att ta det lugnt och varva ner. Men för den som tröttnar på att ligga vid stranden kan man boka in sig på en dagsutflykt till Similan Islands som erbjuder fantastisk snorkling.

Eller så kan man hyra en skoter och besöka Takua Pa eller Khao Lak för lite shopping.

Mer om Thailand